112. VISITA LA DEIXALLERIA DEL TEU MUNICIPI 

Sessions:
Lloc: Deixalleria municipal
Màxim per aula: grup aula

Destinataris

6è educació primària
1r ESO
2n ESO

Responsable/s

NURIA BALASCH - CONSORCI RESIDUS URBANS  

 

Descripció
El taller consisteix en una visita a la deixalleria del teu municipi o quassevol altra que estigui pròxima al centre educatiu, per tal de conèixer en primera persona aquestes instal·lacions, el seu funcionament i quina és la seva utilitat.

Objectius
- Sensibilitzar als joves perquè actuïn de manera crítica i responsable en la gestió dels residus que se generen a l'àmbit domèstic.
- Mostrar l'alternativa mediambiental que suposa l'ús de la Xarxa de deixalleries.
- Conèixer on és la deixalleria al teu municipi, els horaris d'obertura i quins tipus de residus s'accepten (es pot visitar qualsevol deixalleria de Menorca).
- Reflexionar sobre la necessitat d'aquestes instal·lacions, el seu funcionament i la seva utilitat.


Continguts
Conceptes: Introducció dels següents conceptes: deixalleria, residu, tipus de residus (no perillosos, perillosos, RCDs, RAEEs, voluminosos, poda,...), reduir, reutilitzar, reciclar, emmagatzematge, classificació, valorització, tractament, compostatge, eliminació (abocament o incineració), entre d'altres.

Procediments: Els procediments seran força vivencials, de manera que l'alumnat podrà observar de primera mà els tipus de residus que arriben a les instal·lacions i on i com es dipositen. També se'ls explicarà quina és la seva gestió posterior en funció de la naturalesa del residu.
Actituds: Amb la visita a les deixalleries es volen revifar actituds de protecció vers el medi ambient, propiciant l'expressió de les idees pròpies, promoguent una actitud crítica davant la problemàtica dels residus i fent-los partíceps de les solucions amb actituds de col·laboració i responsabilitat.


Metodologia
Abans: es pot fer una feina prèvia de consulta a casa o al centre educatiu a a través del web del Consorci (www.cremenorca.org) per esbrinar què és una deixalleria, on es localitzen,..
Durant: visita guiada, explicació i intervenció de l'alumnat
Després: Durant la visita s'entregarà una unitat didàctica que es podrà treballar posteriorment al centre educatiu i a partir de la qual es podrà reflexionar sobre la visita.

Recursos



Observacions

Es pot visitar alguna de les següents deixalleries:
- Deixalleria de Ciutadella de Menorca (C. Impressors, 2 POICI)
- Deixalleria de Ferreries (C. Teulers, s/n POIFE)
- Deixalleria des Migjorn Gran (Camí des Cementiri km 1,5 Lloc de Binicudró)
- Deixalleria des Mercadal (Ctra. des Migjorn)
- Deixalleria d'Alaior (Ctra. Nova, s/n)
- Deixalleria de Maó (Ctra. General-Aeroport km 0,5)
- Deixalleria de Sant Lluís (Av. Talaiot, s/n POISL)

La responsable de realitzar el taller serà la tècnica mediambiental de l'empresa operadora de les instal·lacions, Núria Balasch.
En el cas que se superi el nombre màxim de sol·licituds, els centres ecoambientals tindran preferència a l'hora de ser escollits per realitzar l'activitat.
Com que en termes generals les instal·lacions estan ubicades a la periferia dels nuclis urbans, per anar-hi es pot aprofitar per fer una excursió a peu o en bicicleta.
En finalitzar la visita s'obsequiarà a l'alumnat amb un embolcall reutilitzable per al berenar.