191. BASÍLICA PALEOCRISTIANA DES FORNÀS DE TORELLÓ 

Sessions:
Lloc: Basílica des Fornàs de Torelló (Maó)
Màxim per aula: grup aula

Destinataris

3r educació primària
4t educació primària
5è educació primària
6è educació primària
1r ESO
2n ESO
3r ESO
4t ESO
FPB
CFGM
CFGS
1r batxillerat
2n batxillerat
EPA (educacio persones adultes)

Responsable/s

BORJA CORRAL Cultura i Educació del CIMarqueòleg CIM CULTURA

 

Descripció
Visita de la basílica paleocristiana des Fornàs de Torelló complementada amb la contemplació d'altres elements de l'entorn.

Objectius
- Visita de la basílica paleocristiana des Fornàs de Torelló complementada amb la contemplació d'altres elements de l'entorn.
- Entendre com les cultures del talaiòtic final, romana i posteriorment cristiana construeixen estructures que reivindiquen les seves creences.
- L'art paleocristià: mosaics, simbologia, relíquies, arqueologia.
- Identificar les claus del naixement i expansió del cristianisme a l'antiguitat i a l'Alta Edat Mitjana.
- Reconèixer el valor patrimonial natural i cultural insular com a paisatge que combina passat, present i futur.


Continguts
Conceptes: Cristianisme i relació amb el món roma; el moviment monacal a l'Alta Edat Mitjana i les Illes balears; arquitectura Paleocristiana; els mòsaics romans i l'arqueologia.Procediments: Explicació adaptada al nivell e interessos del professorat i alumnes. Exemplificació de bones pràctiques durant la visita als béns patrimonials i la natura.
Actituds: - Respecte vers els valors culturals i patrimonials de l'illa i la seva conservació.
- Respecte vers altres religions i creences.
- Coneixement dels nostres propis recursos i posar-los en valor.


Metodologia
Abans: Breu presentació dels objectius i interès de la visita ens situem davant del cartell informatiu de la basílica aprofitant el recurs reconstructiu.
Durant: Visita de la basílica i tractarem els temes progressivament, envoltant el recinte i destacant aquells elements més singulars. Sempre es buscarà la interacció amb els alumnes preguntant pels seus interessos o opinions.
A continuació asseguts a les escales valorarem la feina que va dur a terme Maria Lluïsa Serra Belarre com a referent del segle XX vers l'estudi i difusió de la història i l'arqueologia de Menorca.
Seguidament ens traslladem a l'esplana de l'accés per contemplar a uns escassos 150 metres un dels talaiots del poblat talaiòtic de Torelló.Després: Finalment relacionarem el paisatge agrari i natural de Menorca amb l'història dels pobladors.

RecursosObservacions

Disponibilitat tot l'any.
Sense límit.