Sessions:
1 SESSIÓ 2 H
Lloc:
FORTALESA DE LA MOLA
Màxim per aula: grup aula
Destinataris
4t educació primària |
5è educació primària |
6è educació primària |
1r ESO |
2n ESO |
3r ESO |
4t ESO |
1r batxillerat |
2n batxillerat |
Responsable/s
PENDENT SERVEIS I GESTIO SL - Responsable: Núria Pons /// recepcio@fortalesalamola.com /// 687 932 256 /// 686 659 400 | | |
Descripció
Visita guiada per la fortalesa d'Isabel II. Visita pels fronts defensius magatzems de munició i pólvora i principals miradors del recinte. Recorregut per la història del port de Maó des del s. XVI fins el s. XIX a través dels elements defensius d'una de les principals fortaleses del Maditerrani.
Possibilitat de visitar l'interior del canó Vickers de 381mm si el grup ho sol·licita.
Objectius
Relacionar la història del Port de Maó com a epicentre de l'illa des del s. XVI fins el s.XIX a través del recorregut per una de les fortaleses més imponents del Mediterrani. Donar a conèixer l'evolució de les defenses de l'illa fins el s.XIX, centrant-se sobretot en la construcció de la fortalesa d'Isabel II.
Si el grup ho sol·licita es podrà visitar l'interior del canó Vickers de 381mm fet que allarga el recorregut històric de la visita fins ben entrat el s. XIX
Continguts
Conceptes:
La història del Port de Maó s. XVI-XX: què va passar abans de la construcció de la fortalesa d'Isabel II? Quines altres construccions defensives hi va haver al port de Maó, qui les va construir i perquè? Des de l'atac de Barbarroja al s.XVI i la immediata construcció del Castell de San Felip, passant per les dominacions britàniques i francesa al s.XVIII, la construcció del Fort Marlborough i les torres defensives, fins arribar al s. XIX amb la construcció de la fortalesa de la Mola sota el regnat d'Isabel II.
Què és una fortalesa i perquè es construieix? Quins elements té? Quins mètodes utilitzaven els soldats per defensar-se?
Procediments:
Actituds:
Metodologia
Abans:
Tot i que no és imprescindible, és interessant que el grup hagi treballat prèviament alguns episodis de la història de Menorca com són els preíodes britànics, francès i espanyol durant el s. XVIII i que sàpiguen de l'existència de les construccions que hi ha al port (castell de sant Felip, el Llatzaret, La Mola, etc)
Durant:
1 - Introducció històrica i posada en context.
2- Itinerari guiat pels principals fronts defensius de la fortalesa i els magatzems de municions, visita dels principals miradors des d'on es pot observar el port de Maó.
3.- Durant el recorregut es faran vàries parades en què el guia-tallerista donarà explicacions i farà preguntes als alumnes. Es donaran a conèixer alguns termes propis de la poliorcètica (la tècnica de protecció d'un indret contra atacs mitjançant elements constructius i altres disposicions relacionades amb l'espai)
4.- Si el grup ho sol·licita s'arribarà al Canó Vickers de 381mm i es visitarà l'interior.
Després:
A classe els alumnes i professors poden posar en comú els coneixaments adquirits, Fer un eix cronològic en què es representin els episodis històrics presentats durant la visita. També poden cercar quins altres elements defensius hi ha a Menorca (des de les antigues muralles ciclòpies com les que apareixen a Son Catlar) i els talaiots, passant pel Castell de Sta. Âgueda i la murada de Ciutadella o els Portals de Maó, les torres defensives que trobem a la costa de l'illa, fins arribar a les grans fortaleses del Port de Maó o fins i tot als nius de metralletes que trobem a tota la costa de Menorca).
Recursos
Observacions
ABANS: Tot i que no és imprescindible, és interessant que el grup hagi treballat prèviament alguns episodis de la història de Menorca com són els preíodes britànics, francès i espanyol durant el s. XVIII i que sàpiguen de l'existència de les construccions que hi ha al port (castell de sant Felip, el Llatzaret, La Mola, etc)
DESPRÉS: a classe els alumnes i professors poden posar en comú els coneixaments adquirits, Fer un eix cronològic en què es representin els episodis històrics presentats durant la visita. També poden cercar quins altres elements defensius hi ha a Menorca (des de les antigues muralles ciclòpies com les que apareixen a Son Catlar) i els talaiots, passant pel Castell de Sta. Âgueda i la murada de Ciutadella o els Portals de Maó, les torres defensives que trobem a la costa de l'illa, fins arribar a les grans fortaleses del Port de Maó o fins i tot als nius de metralletes que trobem a tota la costa de Menorca).
Es podrà fer al llarg de tot el curs, tan de matí com capvespre i respectant els horaris d'obertura de la fortalesa.
L'activitat no inclou el preu d'entrada al recinte que és de 1.50€ per alumne.