151. VISITA A LES SALINES DE LA CONCEPCIÓ A FORNELLS - SAL DE MENORCA 

Sessions: 1SESSIÓ 1h
Lloc: Salines de la Concepció, colàrsega del port de fornells. Carretera de Maó a Fornells - Me7 - km20.
Màxim per aula: grup aula

Destinataris

1r educació primària
2n educació primària
3r educació primària
4t educació primària
5è educació primària
6è educació primària
1r ESO
2n ESO

Responsable/s

Salinas de la concepción, S.L.  

 

Descripció
L'activitat que s'ofereix és una visita guiada a les Salines de la Concepció adaptada a les diferents edats i coneixements pedagògics. Consisteix en caminar entre les diferents basses tot explicant les característiques, peculiaritats i diferències de cada bassa per, així, entendre tot es procés artesanal d'obtenció de la flor de sal de Menorca, des de que entra l'aigua del mar fins que aquesta es cristal·litza. Un recorregut dins de la reserva de la Concepció on es viu la simbiosi entre l'activitat salina tradicional i artesanal amb la gran i rica biodiversitat que esdevé un refugi per diferents espècies d'aus que troben en les salines, un hàbitat ideal per alimentar-se i reproduir-se.


Objectius
Els objectius de cada visita guiada dependran de cada curs i edat, però podríem citar:
- Aproximar l'ofici tradicional i artesanal de saliner que hem recuperat a través de l'estudi, l'aprenentatge i l'observació.
- Aprendre el procés de creació de la Flor de Sal i de la Sal Marina verge, a partir de la evaporació i el conseqüent augment de densitat, i la posterior recol·lecció manual i secatge amb l'ajuda del sol i el vent.
- Dotar de valor a com un projecte amb finalitats comercials pot crear-se de manera sostenible i respectuosa pel medi ambient.
- Mostrar el procés respectuós amb l'entorn i indispensable per preservar i recuperar un ecosistema com el de les Salines de la Concepció.
- Visitar la reserva natural de la salines de la Concepció la qual està habitada per una àmplia varietat de fauna i flora i és un autèntic refugi i paratge per a les aus. Un espai certificat com a Lloc d'Interès Comunitari (LIC, ES0000235), Zona d'Especial Protecció per a les Aus (ZEPA, ES0000232) i forma part d'un Espai Natural d'Especial Interès (ANEI).



Continguts
Conceptes: Conèixer quines salines estaven actives a Menorca i quina tipologia de sal es recol·lectava.
Coneixer la història i ofici de saliner a l'illa de Menorca.
Veure i entendre el procés de creació de la sal mitjançant l'explicació de les diferents basses, com funciona el procés d'evaporació i com es va augmentant la seva densitat fins a crear la cristal·lització salina.
Demostrar que es pot portar a terme un projecte de manera sostenible amb un producte final 100% manual i natural i totalment respectuós amb el medi ambient.

Procediments:
Actituds:

Metodologia
Abans:
Seria recomanable aproximar alguns continguts en els alumnes; continguts adequats per la seva edat per tal que el que s'explica durant la visita sigui ja prou entenedor i no els hi vingui de nou. (Tenim planells i material explicatiu, on els podem informar previament).

Durant:
S'adaptarà els continguts i vocabulari a l'edat que ens visiti i es faran preguntes per fer una visita participativa i entenedora. S'adaptarà i es dissenyarà una visita guiada enfocada en aspectes o temes concrets que siguin d'interès per l'edat de cada curs, sigui enfocat amb la seva rica biodiversitat, el procés artesanal d'extracció de la sal que inclou la evaporació de l'aigua, com a projecte amb finalitats comercials però totalment sostenible i altres aspectes d'interès.

Després:
estarem totalment disponibles pels mestres per a resoldre o aportar qualsevol informació o material que requereixin per a continuar amb l'aprenentatge sobre la Sal de Menorca.


Recursos

MaterialEquipamentAporta respoAporta centre
Presentació , vídeo Qüestionaris, Díptics/tríptics i altres publicacions Projector - canó 
 Autobús o transport a les Salines


Observacions