Sessions:
1
Observacions:
Durada:
120
Observacions Durada:
Una sessió de dues hores. Més 30'min. per muntar i 30'min
Lloc:
Aula
Màxim per grup:
5
Destinataris
| 5è educació primària |
| 6è educació primària |
| 1r ESO |
| 2n ESO |
| EDUCACIÓ ESPECIAL |
| 3r ESO |
| 4t ESO |
| FPB |
| CFGM |
| CFGS |
| 1r batxillerat |
| 2n batxillerat |
| EPA (educacio persones adultes) |
| altres grups |
| MENORS PROTECCIÓ |
Responsable/s
Descripció
Farem un taller de cuina d'aprofitament, on una persona gran ens contarà com es cuinava antigament i com s'aprofitava tot el menjar.
Hi haurà dues parts. A la primera part del taller farem una anàlisi de diferents conceptes, com el cicle de vida dels productes alimentaris, producte de temporada i de proximitat, productes de Menorca, residus i problemàtica ambiental generada pel consum alimentari.
A continuació aquesta persona ens mostrarà diferents receptes d'aprofitament alimentari i finalment farem una reflexió de com consumim. Ens aproparem a les generacions passades que ens contaran com s'aprofitava tot.
Objectius
- Conèixer la cuina d'aprofitament.
- Analitzar el cicle de vida dels productes alimentaris.
- Analitzar la quantitat de menjar que acaba en el fem.
- Descobrir els beneficis del consum de productes de proximitat i de temporada.
- Investigar les conseqüències socioambientals d'un consum irresponsable dels aliments.
- Conèixer els productes menorquins i on podem consumir-los.
- Interactuar amb les persones majors i gaudir de la seva saviesa i experiència en aquesta temàtica.
Continguts
Conceptes:
- Cuina d'aprofitament.
- Cicle de vida dels productes alimentaris.
- Productes de temporada i de proximitat.
- Custòdia agrària del territori.
- Contaminació de l'aigua, i de la terra en l'ús de pesticides. Agricultura intensiva.
- Productes menorquins i denominació d'origen.
Procediments:
- Anàlisis del cicle de vida dels productes.
- Anàlisis i investigació de les etiquetes dels productes.
- Degustació de productes de temporada i de proximitat.
- Escolta activa de testimonis i experiència amb la cuina d'aprofitament.
Actituds:
- Valor i respecte per l'entorn.
- Actitud d'escolta.
- Valorar els beneficis per l'entorn i la salut quan consumir productes de temporada, producte local i amb poc embalatge.
Metodologia
Abans:
Durant:
Es faran dues sessions de treball.
Part 1. Treballarem diferents conceptes mitjançant una dinàmica amb l'objectiu d'analitzar el cicle de vida dels productes, la seva procedència i ingredients, per tal de veure com consumin.
Part 2. Vindrà al centre la persona major a contar la seva experiència i a explicar diferents receptes d'aprofitament.
Després:
Després: Es proposarà la continuïtat d'aquest taller amb l'elaboració d'un receptari amb l'experiència dels majors més propers als/les alumnes (àvies i avis dels mateixos alumnes o contacte amb el centre de dia de majors del municipi).
Recursos
Observacions
Hi haurà dues persones per realitzar aquest taller. Més la persona major invitada a parlar de cuina d'aprofitament.