122. RECEPTA "S'ÀVIA". CUINA D'APROFITAMENT 

Sessions: 1
Observacions:

Durada: 120
Observacions Durada: Una sessió de dues hores. Més 30'min. per muntar i 30'min

Lloc: Aula
Màxim per grup: 5

Destinataris

5è educació primària
6è educació primària
1r ESO
2n ESO
EDUCACIÓ ESPECIAL
3r ESO
4t ESO
FPB
CFGM
CFGS
1r batxillerat
2n batxillerat
EPA (educacio persones adultes)
altres grups
MENORS PROTECCIÓ

Responsable/s

GALARZA LOZANO NURIA  

 

Descripció
Farem un taller de cuina d'aprofitament, on una persona gran ens contarà com es cuinava antigament i com s'aprofitava tot el menjar.
Hi haurà dues parts. A la primera part del taller farem una anàlisi de diferents conceptes, com el cicle de vida dels productes alimentaris, producte de temporada i de proximitat, productes de Menorca, residus i problemàtica ambiental generada pel consum alimentari.
A continuació aquesta persona ens mostrarà diferents receptes d'aprofitament alimentari i finalment farem una reflexió de com consumim. Ens aproparem a les generacions passades que ens contaran com s'aprofitava tot.


Objectius
- Conèixer la cuina d'aprofitament.
- Analitzar el cicle de vida dels productes alimentaris.
- Analitzar la quantitat de menjar que acaba en el fem.
- Descobrir els beneficis del consum de productes de proximitat i de temporada.
- Investigar les conseqüències socioambientals d'un consum irresponsable dels aliments.
- Conèixer els productes menorquins i on podem consumir-los.
- Interactuar amb les persones majors i gaudir de la seva saviesa i experiència en aquesta temàtica.


Continguts
Conceptes: - Cuina d'aprofitament.
- Cicle de vida dels productes alimentaris.
- Productes de temporada i de proximitat.
- Custòdia agrària del territori.
- Contaminació de l'aigua, i de la terra en l'ús de pesticides. Agricultura intensiva.
- Productes menorquins i denominació d'origen.

Procediments: - Anàlisis del cicle de vida dels productes.
- Anàlisis i investigació de les etiquetes dels productes.
- Degustació de productes de temporada i de proximitat.
- Escolta activa de testimonis i experiència amb la cuina d'aprofitament.

Actituds: - Valor i respecte per l'entorn.
- Actitud d'escolta.
- Valorar els beneficis per l'entorn i la salut quan consumir productes de temporada, producte local i amb poc embalatge.


Metodologia
Abans:
Durant: Es faran dues sessions de treball.
Part 1. Treballarem diferents conceptes mitjançant una dinàmica amb l'objectiu d'analitzar el cicle de vida dels productes, la seva procedència i ingredients, per tal de veure com consumin.
Part 2. Vindrà al centre la persona major a contar la seva experiència i a explicar diferents receptes d'aprofitament.

Després: Després: Es proposarà la continuïtat d'aquest taller amb l'elaboració d'un receptari amb l'experiència dels majors més propers als/les alumnes (àvies i avis dels mateixos alumnes o contacte amb el centre de dia de majors del municipi).

Recursos

MaterialEquipamentAporta respoAporta centre
Presentació, vídeo 
Qúestionaris, Diptics/trípics i altres publicacions 
Ordinador 
Projector - canó 
Producte local y de temporada 


Observacions

Hi haurà dues persones per realitzar aquest taller. Més la persona major invitada a parlar de cuina d'aprofitament.