16. EL VOLUNTARIAT TRANSFORMA LA SOCIETAT: CONEIX CÀRITAS 

Sessions: 1 sessió d'una hora
Lloc: Aula
Màxim per aula: grup aula

Destinataris

1r ESO
2n ESO
3r ESO
4t ESO
FPB
CFGM
CFGS
1r batxillerat
2n batxillerat

Responsable/s

Càritas Diocesana de Menorca. Tel. 686 203 551. voluntariat.formacio@caritasmenorca.org  

 

Descripció
El taller que oferim consisteix en quatre etapes les quals volen a donar a conèixer la societat i de que es pot fer un servei de voluntariat per transformar el nostre entorn més proper. Aquestes etapes són:
1. Fer una mirada a les pobreses que hi ha al nostre entorn més proper.
2. Descobrir el que poden fer a nivell personal i comunitari per aconseguir una societat més digna i justa per a tothom.
3. Presentar i explicar els programes i projectes que té en marxa Càritas Diocesana de Menorca per aconseguir la transformació social i també en l’àmbit medi ambiental.
4. Descoberta de que tota persona por fer un servei de voluntariat per aconseguir una societat més solidaria i justa.


Objectius
• Sensibilitzar als participants del taller sobre els valors solidaris en l’àmbit de la justícia social i del medi ambient.
• Ensenyar a detectar les necessitats socials, per identificar les causes que provoquen les pobreses i desigualtats.
• Donar a conèixer la tasca i l’experiència de Càritas Diocesana de Menorca en el món social. (Programes i projectes).
• Motivar a l’alumnat perquè es comprometi i participi com agent de canvi social.
• Donar l’oportunitat de col·laborar en algun projecte concret que permeti posar en pràctica el que s’ha explicat fent un servei de voluntariat.


Continguts
Conceptes:
Procediments: Presentem situacions de pobresa que hi ha al nostre entorn més proper, per descobrir com dóna resposta Càritas Diocesana de Menorca.
Oferint espais de reflexió a nivell personal i com a grup. Fent una descoberta que com a individu tenim que actuar a nivell comunitari per a transformar la societat.

Actituds:

Metodologia
Abans:
Durant: Durant la sessió utilitzem varies metodologies per fer una descoberta del món social i sobre la tasca de servei que realitzen les persones voluntàries.
Per mitjà de vídeos per veure i descobrir pobreses, per després fer una dinàmica de reflexió a nivell personal i en grups reduïts per saber quines accions es poden fer a nivell personal i comunitari per superar les pobreses.
Explicació del que és Càritas i quins programes i projectes realitza per superar les pobreses i la injustícia social, fent un incís amb poder fer un servei de voluntariat passant díptics informatius i si el grup ho desitja visitant algun projecte en concret.

Després:

Recursos



Observacions

Les sessions es poden fer a les aules i el material que necessitaríem són un projector, ordinador i altaveus. La resta del material el aportaria Càritas.