Informació del taller

54 . FABRICANT MENORCA. L'ARTESANIA AHIR, AVUI I DEMÀ 

 

Sessions:
Lloc: Centre Artesanal de Menorca (C/ Metge Camps, s/n. Recinte Firal des Mercadal)
Màxim per aula: grup aula

Destinataris

1r educació primària
2n educació primària
3r educació primària
4t educació primària
5è educació primària
6è educació primària

Responsable/s

Quim Salort Galméscoordinador del Centre Artesanal de Menorca. Departament d'Ocupació, Projecció Econòmica, Joventut i Esport del CIM 

 

Descripció
La visita a l'exposició "Fabricant Menorca. L'artesania, ahir, avui i demà" comença amb un recorregut que, a partir d'un suport visual i un altre sonor, aproparà l'alumnat a cada un dels 10 oficis representats. Els alumnes tindran un tríptic a fi d'anar relacionant les imatges de les eines amb l'artesà que les empra i descobrir un secret. Després de resoldre l'enigma arriba l'hora d'assimilar el que s'ha vist. Per fer-ho disposam de tres jocs i una pràctica.

Objectius
- Apropar l'artesania a les escoles.
- Reconèixer la vàlua de l'activitat artesana pel que fa a la seva singularitat, creativitat, tradició, innovació, relació amb l'entorn, dedicació, esforç...
- Fomentar l'interès pel patrimoni artesanal de Menorca.
- Contribuir al desenvolupament social i cultural del territori oferint una proposta que complementi i reforci el sistema educatiu formal.


Continguts
Conceptes: Artesania, ofici, eina, material, destressa, habilitat, creativitat, tradicional, innovació, peça única

Procediments: Sacs entremaliats: el sac de destreses i el de defectes han tombat, s'han barrejat els conceptes d'un i altre, i s'han d'ordenar.
Trencaclosques: es forma un mural encaixant les peces que contenen els noms i les imatges de les eines.
Qui és qui?: l'alumnat ha d'endevinar l'ofici que li ha tocat descriure a un company, però aquest no pot fer ús de les paraules tabú.
A contrarellotge: els alumnes disposen d'un temps limitat per crear una peça per quatre oficis diferents.

Actituds: Reflexionar sobre les habilitats que s'han de tenir per dur a terme un bon producte fet de manera artesanal; i, repassar els oficis que s'han vist i les eines que es fan servir.
Formar paraules ajuntant síl·labes; valorar el lèxic més antic; i, relacionar concepte i imatge.
Exercitar la memòria; saber explicar als companys allò que s'ha après; posar-se a la pell d'un dels artesans; i, reflexionar sobre si els agradaria dedicar-se a qualcun dels oficis vistos.
Parlar dels materials que fan servir els artesans; treballar amb les mans; fomentar la creativitat i el treball individual; entendre el sentit del temps; i, valorar que cada peça és unica i especial.


Metodologia
Abans: A l'escola es pot treballar sobre el concepte d'artesà; identificar oficis artesans de Menorca; i, diferenciar el sistema de producció artesanal de l'industrial.

Durant: Els alumnes descobriran les habilitats que ha de tenir l'artesà; coneixeran algunes de les eines més característiques de cada ofici; valoraran les particularitats d'una peça artesana; i, podran reflexionar sobre si els agradaria dedicar-se a l'artesania.

Després: Dins l'aula emplenaran un qüestionari d'avaluació de l'activitat que serà remès al Centre Artesanal de Menorca. Es proposa elaborar un DAFO (Debilitats, Amenaces, Fortaleses i Oportunitats) de l'artesania menorquina.

Recursos

MaterialEquipamentAporta responsableAporta centre
Tríptic de l'exposició i material per a l'elaboració de peces. 


Observacions

La visita està disponible durant tot el curs escolar, els dimecres i divendres de 10 a 14 h. La reserva s'ha de fer amb un mínim de 10 dies d'antelació.

**********************************************************************************
(*) El Departament de Cultura i Educació del Consell Insular de Menorca subvenciona el 50 % del cost del desplaçament en autocar quan sigui necessari per dur a terme un taller.

Es subvencionen un màxim de 2 tallers per cada grup aula destinatari que demani el taller abans del 15 d'octubre.

Per tramitar aquesta subvenció el centre educatiu ha de presentar l’original de la factura pagada, o la còpia acarada, al Departament de Cultura i Educació, pl. de la Biosfera, 5, Maó. Tel. 971 36 07 93.© Salut Jove 2016