113. NECRÒPOLIS DE CALES COVES 

Sessions: 1 sessió de 60 min
Lloc: Calescoves, costa sud del terme municipal d'Alaior
Màxim per aula: grup aula

Destinataris

3r educació primària
4t educació primària
5è educació primària
6è educació primària
1r ESO
2n ESO
3r ESO
4t ESO
FPB
CFGM
CFGS
1r batxillerat
2n batxillerat
EPA (educacio persones adultes)

Responsable/s

BORJA CORRAL. DEPARTAMENT DE CULTURAarqueòleg CIM CULTURA

 

Descripció
Visita guiada (guiatge opcional) a la necròpolis talaiòtica més espectacular de les Illes Balears, declarada monument historicoartístic el 1931, conformada per gairebé un centenar de coves. Situada en un paratge natural conformat per dos entrants de la mar a la costa sud, va ser utilitzat com a ancoratge des del s. IV aC fins al s. VI dC.Objectius
Apropar als infants a la Menorca Talaiòtica mitjançant la visita d'una necròlis ubicada a un espai natural meravellos.
Aprendre conceptes històrics mitjançant la manipulació i l'observació, des d'una perspectiva arqueològica.
Facilitar que els centres educatius coneguin i utilitzin les possibilitats educatives que ofereixen els recursos naturals i patrimonials del seu entorn immediat.


Continguts
Conceptes: Contextualització de la necròpolis mitjançant l'assimilació de conceptes bàsics de la Prehistòria de Menorca.
El món funerari dels talaiòtics (arquitectura, creences, aixovars, rituals) als hipogeus i a altres construccions.
La ciència arqueològica i l'antropologia com a font de coneixements.


Procediments: Visita dinàmica, buscant que el discurs no sigui unidireccional, els alumnes deuen anar qüestionant-se els diversos temes que es vagin tocant.
Realitzarem una aproximació a la ceràmica talaiòtica observant i tocant un petit conjunt de reproduccions (proporciona el guia).


Actituds: - Respecte vers els valors culturals i patrimonials de l'illa i la seva conservació.
- Respecte vers altres societats, religions i creences.
- Coneixement dels nostres propis recursos i posar-los en valor.Metodologia
Abans: Tractar i estudiar el tema a classe des del vessant teòric i situar-lo en el temps.
Aquesta visita es pot fer des de dos accessos diferents: la primera opció és partir des de la urbanització de son Vitamina a 2 km del jaciment; la segona opció és partir des del camí de cavalls de Calan Porter a 1 km del jaciment.

Durant: Una vegada al jaciment, situat a la cala, es farà una breu presentació dels objectius, temporització i itinerari de la visita, a continuació contextualitzem l'entorn natural i la Prehistòria de Menorca així com alguns elements de món funeraris que veurem a continuació.
Posteriorment iniciarem la visita al conjunt funerari, visitarem les coves més emblemàtiques i d'accés amb seguretat. Al llarg de la visita animaren donant resposta a preguntes com per exemple: com vam fer els hipogeus?, perquè ho van fer?, com seria l'aspecte en el seu moment d'ús?, qui eren aquells que van ser inhumats? Quins rituals funeraris coneixem? Sempre cercarem la interacció amb els alumnes preguntant pels seus interessos, opinions i respostes. Com a detall per millorar l'interès mostrarem rèpliques d'objectes talaiòtics (vas troncocònic, olleta, llàntia, fona, bala de fona, punxó d'os), aprofitarem per valorar la importància de la ciència arqueològica com a font de coneixement. També aportarem idees bàsiques respecte a l'estudi de l'antropologia física donant resposta a preguntes com: Quina esperança de vida tenien els prehistòrics?, quines malalties?, com sabem si són homes o dones?...
Finalment visitarem i coneixerem la cova dels Jurats, cova que a la seva façana conserva el conjunt epigràfic d'època romana més important de les Illes Balears.Després: Es recomana que els professors dinamitzin a l'aula una posada en comú i una síntesi dels aprenentatges adquirits.

Recursos

MaterialEquipamentAporta respoAporta centre
 Autocar per als desplaçaments (*)
Rèpliques materials arqueològics 


Observacions

La visita resulta probablement més profitosa si els alumnes tenen coneixements bàsics sobre la Menorca talaiòtica, però en cap cas és imprescindible. Aquesta visita pot ser l'inici per a posteriorment ampliar els coneixements amb major interès, o completar els ja adquirits.

Els vehicles s'han de deixar a la part alta de l'accés a Calescoves.
El tram final (aproximadament 1.000 m) s'ha de fer a peu.
Període en què s'ofereix l'activitat: d'octubre a juny.
************************************************************************************
(*) El Departament de Cultura i Educació del Consell Insular de Menorca subvenciona el 50 % del cost del desplaçament en autocar quan sigui necessari per dur a terme un taller.

Es subvencionen un màxim de 2 tallers per cada grup aula destinatari que demani el taller

Per tramitar aquesta subvenció el centre educatiu ha de presentar l’original de la factura pagada, o la còpia acarada, al Departament de Cultura i Educació, pl. de la Biosfera, 5, Maó. Tel. 971 36 07 93.