109. FORT MARLBOROUGH 

Sessions: 1 sessió de 1 hora i 30minuts
Lloc: Cala Sant Esteve, es Castell
Màxim per aula: grup aula

Destinataris

P4 educació infantil
P5 educació infantil
3r educació primària
4t educació primària
5è educació primària
6è educació primària
1r ESO
2n ESO
3r ESO
4t ESO
FPB
CFGM
CFGS
1r batxillerat
2n batxillerat
EPA (educacio persones adultes)

Responsable/s

BORJA CORRAL . DEPARTAMENT DE CULTURA.arqueòleg CIM CULTURA

 

Descripció
Visita a aquesta construcció situada a la costa sud de la bocana del port de Maó, a la cala Sant Esteve (es Castell), construïda pels anglesos entre 1710 i 1726 per tal de protegir l'entrada del port.

Objectius
- Contextualitzar el segle de les dominacions a través de la visita a Fort Marlborough. Aprofitarem per complementar aquest gran tema amb tots els elements presents en el paisatge.
- Conèixer el conjunt patrimonial i natural de la bocana del port bé com a testimoni que hem de preservar i que suposa un bé turístic indiscutible.
- Apropar els infants de Menorca a la realitat cultural de l'illa.
- Facilitar que els centres educatius coneguin i utilitzin les possibilitats educatives que ofereixen els recursos del seu entorn immediat.


Continguts
Conceptes: El segle de les dominacions; arquitectura defensiva de Menorca al segle XVIII; la dominació anglesa, societat, vida quotidiana, economia...

Procediments: Explicació adaptada al nivell i interessos del professorat i alumnes; exemplificació de bones pràctiques durant la visita als béns patrimonials i la natura.

Actituds: - Respecte vers els valors culturals i patrimonials de l'illa i la seva conservació.
- Respecte vers altres societats.
- Coneixement dels nostres propis recursos i posar-los en valor.


Metodologia
Abans: Ens situem a l'accés de Fort Marlborough i allà asseguts a uns bancs es farà una breu presentació dels objectius i interès de la visita, a continuació contextualitzem l'inici del segle de les dominacions; el port de Maó com a element clau d'aquesta part de la història de Menorca.

Durant: Ens centrarem en la visita del fort i tractarem els continguts progressivament. Sempre es buscarà la interacció amb els alumnes preguntant pels seus interessos o opinions. Anirem tocant temes socials i de la vida quotidiana que facilitin la connexió amb la història. Aprofitarem alguns dels dispositius audiovisuals del discurs expositiu del fort.

Després: Damunt la plataforma artillera del nucli i després de tractar els elements històrics, estratègics i arquitectònics, posarem en valor el paisatge de la bocana del port com a conjunt que s'ha de preservar així com el respecte cap al patrimoni cultural i natural.


Recursos

MaterialEquipamentAporta respoAporta centre
 Autocar per als desplaçaments (*)


Observacions

La visita resulta probablement més profitosa si els alumnes tenen coneixements bàsics sobre el segle XVIII de Menorca, però en cap cas és imprescindible. Aquesta visita pot ser l'inici per a posteriorment ampliar els coneixements amb major interès, o completar els ja adquirits.

L'accés fins a l'aparcament que hi ha dalt la cala Sant Esteve ha de ser en cotxe o microbús. De l'aparcament fins al fort hi ha una distància de 500 m; en cas de desplaçament amb autobús gran, l'accés des del cementeri des Castell fins al fort ha de ser a peu, aproximadament 1.500 m.

************************************************************************************
(*) El Departament de Cultura i Educació del Consell Insular de Menorca subvenciona el 50 % del cost del desplaçament en autocar quan sigui necessari per dur a terme un taller.

Es subvencionen un màxim de 2 tallers per cada grup aula destinatari que demani el taller

Per tramitar aquesta subvenció el centre educatiu ha de presentar l’original de la factura pagada, o la còpia acarada, al Departament de Cultura i Educació, pl. de la Biosfera, 5, Maó. Tel. 971 36 07 93.